Грижи за обувките

Обувки от гладка кожа
Първото, което трябва да направите е да отстраните прахта от обувката с мека четка.След това, нанесете боя само в едната посока. За улеснение, повечето бои вече са снабдени с дунапренов тампон или гъбичка за по-лесно нанасяне.Накрая, излъскайте обувките от кожа с кърпа от вълнена материя или кадифе.Тези материи придават неповторим блясък на вашите обувки.

Обувки от нубук и велур

Най-големият враг на тези модели са водата и солните разтвори през зимата.Обувките от този тип кожа са много удобни, меки и ефектни, но по-лесно абсорбират влагата и се деформират. За почистването и поддържането на обувки от нубук и велур се използвайте течна боя или спрей, които боядисват в дълбочина.След нанасяне на подходящата боя, задължително изчакайте 2-3мин. докато попие в кожата и изсъхне.После използвайте четка с мек косъм за да не деформирате или одраскате този тип кожа.Ако обувките са силно замърсени или протрити на места използвайте специална абразивна гума за почистване и след това нанесете боя за оцветяване.В случай на намокряне, не сушете велурените обувки, тези от напа или нубук на радиатор или друг отоплителен уред.Съвсем сигурно е ,че те ще загубят правилната си форма, възможно е и да се разлепят.Сушете само на стайна температура.

Спортни обувки

Тези обувки са изработени от материи, които са отлична среда за развитието и размножаването на бактерий.Използвайте дезодоранти, които абсорбират неприятната миризма и убиват бактерийте, които я пораждат.Маратонките трябва да се перат сравнително често.Не е желателно това да става с обикновени перилни препарати.Съществуват специални шампоани, предназначени за спортните обувки, които фиксират цветовете, запазват материите и възвръщат новия вид.

Хитринки

-Лъснете вашете обувки непосредствено преди излизане.Така ще ги предпазите от прахта и влагата.
-Не сушете директно на силна слънчева светлина.Обувките от кожа се напукват.
-Когато перете, проверете дали материала ,от който е изработена обувката го позволява.Винаги перете обувките отделно от връзките.
-За да не задържат обувките лоша миризма използвайте пудра, специален дезодорант или сменяйте често стелките.
-За да улучите правилния номер купувайте нови обувки вечер.Стъпалото в края на деня е с 5 до 8% по-голямо, отколкото в началото на деня.
-Ако обувката ви стяга леко, можете да използвате спрей, който разширява кожените обувки.
-Сменяйте капачетата на токовете навреме. Така ще запазите цялостно добрия вид на обувката.

Comments are closed.

TOP